Vänstern!!!



Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet.  Då är det 15 år sedan vi röstade på att gå med i eu. Under valrörelsen 94 sade ja sidan att EU var ett stort demokratiskt projekt och lovade oss att Sverige skulle få behålla den offentliga sektorn, kollektivavtalen, alliansfriheten och makten att stifta egna lagar.


Idag är det uppenbart att det mesta bara var lögner och tomma ord. Nu kan vi se hur

ja-sidans lovord var vilseledande och lögnaktig. Idag ser vi hur EU har utvecklats till en aggressiv överstatlig byråkrati med allt större makt att styra de olika medlemsländerna.

EU är inte uppbyggt för att vi ska kunna påverka - det är ett odemokratiskt projekt där politiken redan är fastlåst på förhand. Just därför är det viktigt att rösta in EU-motståndare i parlamentet. Vi behöver folk som står upp emot att ännu mer makt flyttas till EU. Idag är det bara ett riksdagsparti som tagit den rollen. Den som inte vill ha fler nickedockor i EUparlamentet ska därför rösta på Vänsterpartiet den 7 juni


Ung Vänster ser också att stora delar av det som kallas den svenska arbetsmarknadsmodellen hotas av EU.

Kärnan i vår arbetsmarknadsmodell är kollektivavtalen. Utan en garanti för att kollektivavtalen

skulle försvaras hade Ja-sidan aldrig vunnit i folkomröstningen 1994. Till skillnad

från de flesta EU-länder, har vi varken lagstadgade minimilöner eller särskilt mycket av villkoren i arbetslivet reglerade i lag. Istället regleras löner och arbetsvillkor av kollektivavtal som upprättas mellan facket och arbetsgivarna. För att få tillstånd kollektivavtal har facket rätt att ta till stridsåtgärder mot arbetsgivarna. Den rätten är nu hotad av EU.

Det finns flera exempel på hur EG-domstolen uttryckligen säger att svenska fackföreningars

rätt att strejka och sätta företag ifrån andra EU-länder i blockad, strider mot EU-stadgan.

Skolbygget i Waxholm där Byggnadsarbetarförbundet ville tvinga ett lettiskt företag att teckna kollektivavtal för sina anställda, är ett sånt exempel.

Ung Vänster menar att de svenska kollektivavtalen ska gälla alla som jobbar i Sverige, oavsett vilket land man kommer ifrån. Ingen ska få en lägre lön bara för att man kommer från

Lettland eller Polen. Att arbetsgivare ger utländska arbetare lägre löner och sämre villkor är

inte bara diskriminering och rasism, utan det sänker lönerna för alla som jobbar på svensk arbetsmarknad.

Och nu när hundratusentals människor blir av med sina jobb och vi står inför en massarbetslöshet,

förbjuder EU: s regler att Sverige satsar på att skapa jobb i offentliga sektorn, bygg- och

miljösektorn.


MEN för att behålla den svenska modellen, med höga löner, bra villkor och

starka fackföreningar, måste Sverige lämna EU! Ung Vänster vill utrota arbetslösheten. Vi vill ha en politik för full sysselsättning. Först då kan vi som arbetar ställa krav på arbetsgivarna. För att nå full sysselsättning krävs en annan politik, en politik som är omöjlig så länge Sverige är med i EU.


Vänstern om miljön

I Sverige får vi till exempel inte ha hårdare

utsläppskrav på bilar än i övriga EU, vi tvingas tillåta färgämnen på mat som vi anser

vara hälsofarliga, vi måste godkänna kemikalier som vi anser vara farliga, vi får inte sänka

momsen på ekologisk mat och vi får stå ut med långa, miljöskadliga transporter kors och tvärs över Europa - på grund av EU. Det hela är egentligen väldigt enkelt, EU är en union för marknaden, inte en union för

miljön. Alla fina ord om klimatmål, utsläppskrav och om samarbeten för miljön betyder inte ett dyft om det står emot marknaden. Vill man på allvar prata om miljöfrågan och faktiskt göra något åt de klimatproblem vi står inför måste vi börja samarbeta mellan länderna på riktigt - utan EU som lägger krokben för de länder som vill verka för miljön.


Ung Vänster anser att Sverige ska lämna EU. Det handlar inte om att vi inte gillar samarbete

mellan länder, eller att vi inte inser att det finns frågor där länder behöver agera gemensamt.

Internationellt samarbete behövs, men EU behövs inte för samarbete. Folken i EU länderna har flera gånger visat att de inte accepterar EU:s demokratiska brister och överstatlighet.

I Sverige sa en klar majoritet nej till EMU. Folken i Nederländerna och Frankrike röstade nej till konstitutionen, och irländarna sa nej till Lissabonfördraget. Det visar att Europas folk vill ha ett annat slags samarbete än dagens EU.

Ung Vänster tror på internationell solidaritet. Vi vänder oss emot inskränkt nationalism och kämpar för en rättvisare värld.

Gå in o kolla på:


http://www.youtube.com/watch?v=DDJIiAxYtrA

http://www.youtube.com/watch?v=sm05yiALBtc

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0